internationell fotboll
Välkommen till Fotbollslandslag.se - Sajten om internationell fotboll!

VM i fotboll

VM i fotboll för herrar är ett av världens mest bevakade och omtyckta sportevenemang. Turneringen spelas vart fjärde år och arrangeras av FIFA. Hela 209 nationer tillåts försöka kvalificera sig till slutspelet, men i slutändan är det endast 32 lag som medverkar i själva världsmästerskapet, vilket varar i cirka fyra veckor. Dessa länder delas in i grupper om fyra lag, från vilka de främsta lagen sedan går vidare till åttondelsfinal o.s.v.

VM-historia
Det första världsmästerskapet hölls 1930 i Uruguay, som då också vann turneringen. Den mest framgångsrika nationen genom historien är Brasilien, som vunnit turneringen fem gånger. Brasilien är även det land där det senaste mästerskapet hölls, år 2014. Detta vann dock Tyskland, som historisk sett är den näst framgångsrikaste nationen med sina fyra vinster. Utöver dessa två land så har bara sex andra länder vunnit turneringen, dessa är: Italien med fyra vinster, Argentina och Uruguay med två vinster var, samt England, Spanien och Frankrike med varsin vinst. Nästa mästerskap kommer att äga rum sommaren 2018, i Ryssland.

Fotbolls-VM för damer
FIFA arrangerar även fotbolls VM för damer, vilket även det hålls vart fjärde år. Turneringen spelades för första gången 1991 i Kina, och senast i Kanada 2015. Dam-VM når inte en lika bred publik som herr-VM, men växer i popularitet.