internationell fotboll
Välkommen till Fotbollslandslag.se - Sajten om internationell fotboll!

UEFA - Union of European Football Associations

UEFA brukar ofta ses som den mest inflytelserika medlemsorganisationen i FIFA. Fotbollen är väldigt stor i Europa och UEFA anordnar ett stort antal klubblagsturneringar också. UEFA har flest nationer med vid VM och de stora landslagen brukar alltid gå långt i de stora landslagsturneringarna.

Spanien
Det spanska landslaget har alltid förknippats som landslaget som aldrig lyckas när det väl gäller. Spanien hade väntat 44 år på en stor titel då laget tog EM-guld 2008, men med tanke på det spelarmaterial som Spanien förfogar över var det ingen större överraskning. Iker Casillas, Xavi, Cesc Fabregas, Andres Iniesta, David Villa och Fernando Torres tillhör allihopa världens just nu främsta fotbollsspelare. Och många av dem är fortfarande unga och utvecklingsbara vilket gör att många ser Spanien som favoriter till att även vinna VM i Sydafrika 2010.

Tittar man tillbaka rent historiskt på det spanska landslaget skulle ett VM-guld vara ytterst anmärkningsvärt. Trots att Spanien deltagit i de flesta slutspel och inte missat något VM sedan 1974 stoltserar de med en fjärdeplats som bäst, 1950. Trots att de spelat bra vid flera turneringar har de haft oflyt eller vikit ned sig i de avgörande matcherna. Så frågan är nu om EM-guldet gjort Spanien till ett vinnande landslag och i så fall är frågan om inte Spanien är världens främsta fotbollslandslag och under hur lång tid de kommer att vara det.

Tyskland
När många ska beskriva det tyska fotbollslandslaget brukar begrepp som fysiskt starka, lagmaskin, bra försvar, framgångsrika och liknande användas. Men efter VM 2006 på hemmaplan är det dags att göra en omvärderingsanalys av det tyska landslaget. Nu spelar laget med fart, fläkt och teknik och mannen bakom den nya filosofin var den gamle storanfallaren Jürgen Klinsmann som inför hemma-VM tog över förbundskaptensjobbet.

Det nya Tysklands spel räckte till en bronsmedalj, en placering sämre än vid VM 2002, men Tyskland hade med sitt banbrytande spel vunnit många nya fans världen över. Till EM 2008 tog Joachim Löw över som tränare och även då blev det medalj, silver, och även då spelade Tyskland offensiv fotboll med spelare som Michael Ballack, Bastian Schweinsteiger och Lukas Podolski.

Den gamla tyska lagmaskinen skörade också stora framgångar. Tyskland har deltagit i samtliga VM-slutspel förutom två och 1954 tog de guld med storspelare som Helmut Rahn och Fritz Walter. 20 år senare blev det nytt VM-guld och det på hemmaplan sedan bland andra ”Kaiser Franz” Beckenbauer och Gerd ”Der Bomber” Muller visat vägen. Beckenbauer växte sedan till den största idolen inom tysk fotboll då han som förbundskapten lotsade landslaget till den tredje VM-triumfen 1990.

Italien
Det italienska landslaget kan tyckas vara något underligt. I träningsmatcherna kan de spela oavgjort mot mediokra lag, men när det väl drar ihop sig till tävling och när det väl gäller så presterar alltid Italien. De har bara missat två av 18 VM-slutspel och har nästan jämt varit med och nosat på finalplatserna. De första två VM-gulden bärgades omgående, 1934 och 1938 anförda av bland andra Giuseppe Meazza och Silvio Piola. Efter kriget hade Italien det dock tuffare och förutom ett EM-guld 1968 och en finalplats vid VM i Mexiko två år senare var det först 1982 som Italien vann sitt tredje VM-guld. Dino Zoff, Marco Tardelli och Paolo Rossi var framträdande spelare i det laget.

Turneringarna därpå var Italien ständigt långt framme, men åkte vid flera tillfällen ut på straffsparkar eller övertidsmål i utslagningsmatcherna. Roberto Baggio blev ofta syndabock. Men vid VM i Tyskland 2006 hade fru fortuna vänt på steken. Den här gången var det Italien som stod som vinnare efter en straffrysare i finalen mot Frankrike. Det italienska landslaget hade blivit väldigt sammansvetsat, mycket på grund av en stor korruptionsskandal som skakade den inhemska ligafotbollen precis före VM-turneringen. Gianluigi Buffon, Fabio Cannavaro, Andrea Pirlo och Luca Toni var nyckelspelarna som förde Italien till framgången.

England
Alltid snackas det om England när det gäller fotbollslandslag. Många anser att Englands fotbollslandslag är överskattad, men det går inte att förbise att det var i England som fotbollsrörelsen startades. Och eftersom engelsk ligafotboll visats i svensk teve i ett halvt sekel så har många svenskar fått stor passion för det engelska fotbollslandslaget. Men framgångarna är lätträknade. VM-guldet på hemmaplan 1966 är den enda stora titeln som det engelska landslaget vunnit. Då anfördes laget av Geoff Hurst, Bobby Charlton, Gordon Banks och Bobby Moore. Utöver det är en semifinalplats vid VM 1990 deras främsta merit.

Inte blev det svenska intresset för det engelska landslaget mindre då Sven-Göran Eriksson blev ny förbundskapten under 2000-talet, vilket av många ses som det mest prestigefyllda tränaruppdraget. Men varken Svennis eller hans efterträdare Steve McClaren lyckades göra England till ett vinnande landslag. Det ser däremot Fabio Capello ut att göra då han sett till att England stormat fram under det pågående VM-kvalet. Stora profiler i dagens engelska landslag är David Beckham, Frank Lampard, Steven Gerrard, Wayne Rooney och Rio Ferdinand.

Frankrike
Till skillnad från Italien, Tyskland, England och Spanien har Frankrike för det mesta haft ett ganska mediokert landslag. Det har krävts att en eller ett par stjärnspelare ska ha blommat ut samtidigt för att Frankrike ska ha kunnat mäta sig med de allra bästa fotbollsnationerna. Under 1950-talet var Just Fontaine den stora stjärnan, och han förde Frankrike till en fin tredjeplats vid VM i Sverige 1958. Sedan dröjde det till slutet av 1970-talet innan nästa megastjärna dök upp. Michel Platini bildade den ”magiska diamanten” på mittfältet tillsammans med Jean Tigana, Bernard Genghini och Alain Giresse. Det ledde till en semifinalplats vid VM 1982 och ett EM-guld två år senare.

Med tanke på att ingen av dessa spelare lyckades göra det franska landslaget till världsmästare får Zinedine Zidane ses som den främste franske fotbollspelaren genom tiderna. Han förde Frankrike till det första VM-guldet och det på hemmaplan 1998. Thierry Henry, Didier Deschamps Laurent Blanc och Fabien Barthez var andra nyckelspelare i det laget. Det följdes upp med ett EM-guld 2000 och vid VM i Tyskland 2006 var laget bara en straffsparksrysare mot Italien ifrån att vinna ett nytt VM-guld. Men den gyllene generationen har nu gått i pension och vid EM 2008 var Frankrike riktigt dåligt. Nu är det dags för nya spelare att kliva fram som Karim Benzema, Samir Nasri och Hatem Ben Arfa. Finns det någon ny blivande megastjärna bland dessa?

Övriga lag som är med i Union of European Football Associations:
Albanien, Azerbajdzjan, Bulgarien, Danmark, Finland, Grekland, Israel, Liechtenstein, Malta, Nordirland, Rumänien, Serbien, Sverige, Wales, Andorra, Vitryssland, Kroatien, Ungern, Litauen, Moldavien, Norge, Ryssland, Slovakien, Schweiz, Armenien, Belgien, Cypern, Estland, Georgien, Island, Kazakhstan, Luxemburg, Montenegro, Polen, San Marino, Slovenien, Turkiet, Österrike, Bosnien-Herzegovina, Tjeckien, Färöarna, Irland, Lettland, Makedonien, Nederländerna, Portugal, Skottland, Ukraina, Kosovo och Vatikanstaten