internationell fotboll
Välkommen till Fotbollslandslag.se - Sajten om internationell fotboll!

OFC - Oceania Football Confederation

Det medlemsförbund som haft tuffast förutsättningar. För det mesta har landslagen från Oceanien tilldelats en kvalplats till VM, och då har det varit mot sydamerikanska femman. Men sedan Australien flyttat till Asien-gruppen och sedan FIFA ändrat så att vinnaren i Oceanien-kvalet istället möter femman från Asien-kvalet i ett dubbelmöte så har förutsättningarna ändrats radikalt. Nu finns möjligheter att Nya Zeeland kan ta sig till VM, eller varför inte Salomonöarna.

Nya Zeeland
1982 var ett magiskt år i Nya Zeeländsk fotbollshistoria. Landslaget lyckades kvalificera sig för VM i Spanien. Visserligen blev det tre raka förluster i turneringen, men Nya Zeeland hade för första gången fått smaka på hur det är i finrummet. Därefter har landslaget inte kunnat hävda sig mot Australien som ständigt fått kvala sig till en VM-plats. Men sedan Australien flyttade över till den asiatiska kvalgruppen har det nu öppnats upp stora möjligheter för Nya Zeeland. De kommer att få möta femman från det asiatiska kvalet i ett direkt avgörande dubbelmöte. Nya Zeeland har med andra ord den bästa möjligheten på mycket länge att nå VM.

Hur bra är då dagens lag? När laget tog sig till VM 1982 fanns det flera duktiga spelare, bland andra Wynton Rufer som än i dag ses som den bäste Nya Zeeländske spelaren hittills. Dagens lag består till hälften av spelare från den australiensiska fotbollsligan och hälften från det engelska ligasystemet. Namnkunnigast är utan tvekan Blackburns mittback Ryan Nelsen som kommer få dra ett tungt lass i kvalmatchen. Dave Mulligan, Chris James och Chris Killen är vassa framåt.

Fiji
Sport och Fiji brukar oftast förknippas med golfspelaren Vijay Singh. Vad som är mindre känt är att Fijis fotbollslandslag är kraftigt på gång. De var länge med i racet om att ta kvalplatsen till VM i Sydafrika, men Nya Zeeland visade sig vara för starka. Fiji har dock gjort två bra matcher mot Nya Zeeland och med lite flyt hade det kunnat gå vägen.

Fiji närmar sig topp 100 på världsrankingen. Där har man bara varit ett år tidigare, 1994 då landslaget låg på plats 94. Det som talar för att Fiji kommer passera den rekordnoteringen är att landet nu har sin största fotbollsprofil på många år. 21-årige anfallaren Roy Krishna, som gjorde många mål för sin Nya Zeeländska klubb Waitakere United i klubblags-VM. Han gjorde även sex mål för Fiji i VM-kvalet.

Även i den inhemska klubbfotbollen håller talanger på att växa fram som bland andra Osea Vakatalesau som varit lika framgångsrik i landslaget som Roy Krishna. Det inhemska ligaspelet fick dock avbrytas en längre tid på grund av den enorma förstörelsen i samband med översvämningarna tidigare i år.

Salomonöarna
Det gick en chockvåg över fotbollsvärlden 2005 då Salomonöarna spelade 2-2 mot supermakten Australien, vilket gjorde att Nya Zeeland sånär tog kvalplatsen till VM i Tyskland. Salomonöarna såg ut att vara på gång och hade dessförinnan ett silver och en bronsmedalj från det oceaniska mästerskapet. FIFA såg även till att arenan i Honiara, Lawson Tama Stadium, byggdes om och moderniserades. Den ses nu som en av de bästa arenorna i regionen.

Men de senaste åren har det gått trögare för Salomonöarna och kvalet till VM i Sydafrika blev ett misslyckande. Laget blev utslaget av Vanuatu. Men bakom Nya Zeeland är det mycket jämnt och Nya Zeeland är inte en lika övermäktig motståndare som Australien. Därför är det inte omöjligt att Salomonöarnas landslag spelar VM om några år. Talanger i laget är Alick Maemae, Benjamin Totori, George Suri och James Naka.

Övriga lag som är med i Oceania Football Confederation:
Amerikanska Samoa, Cooköarna, Niue, Nya Kaledonien, Papua Nya Guinea, Samoa, Franska Polynesien, Tonga och Vanuatu