internationell fotboll
Välkommen till Fotbollslandslag.se - Sajten om internationell fotboll!

Interkontinentala möten

Inom de olika kontinentala fotbollsorganisationerna ordnas det med jämna mellanrum olika turneringar och serier där de olika lagen ställs emot varandra. För UEFA finns till exempel fotbolls-EM för landslagen och Champions League för klubblagen. Men ibland händer det även att länder ifrån olika organisationer ställs mot varandra på planen. Dessa så kallade interkontinentala möten sker med jämna mellanrum och är ett mycket bra sätt för fotbollslag att få möta spelare från andra delar av världen, som kanske använder sig av annorlunda spelstilar. Här nedanför kan du läsa mer om några av de mest kända turneringarna som välkomnar lag från alla världens hörn.

Fotbolls-VM
Var fjärde år ställs de absolut bästa fotbollslandslagen mot varandra i ett världsmästerskap som i folkmun kallas för fotbolls-VM. Denna turnering är en riktig folkfest och engagerar en mängd människor världen över. 32 landslag får chansen att delta i spelet som sänds på tv i alla världens länder. Lagen delas upp i åtta grupper om fyra där alla möter varandra en gång. När detta är klart går de två bästa lagen ur varje grupp vidare till slutspel där åttondelsfinal, kvartsfinal, semifinal och final väntar.
När lagen från de olika världsdelarna kvalar till VM så har varje del ett visst antal platser att fylla. Ibland kan det förekomma halva platser och detta innebär att ett lag från denna världsdel måste möta ett lag från en annan världsdel för att se vilket lag som får vara med i VM. Till exempel brukar Sydamerika och Asien göra upp om en plats, samtidigt som Oceanien och Nord- och Centralamerika får spela om ytterligare en. Lagen möts då två gånger, på hemma- och bortaplan i ett så kallat play-off.

Confederations Cup
En mindre turnering som hålls året innan VM är Confederations Cup. Totalt deltar åtta nationer från olika delar av världen. De lag som får spela är segrarna av de kontinentala fotbollsorganisationernas turneringar (t.ex. fotbolls-EM) tillsammans med värdnationen och det lag som senast vann fotbolls-VM. Turneringen hålls numera alltid i det land som året därpå håller i VM och är på så sätt en slags uppvärmning inför det stora mästerskapet. Lagen delas till en början upp i två grupper om fyra där alla möter varandra en gång. De två bästa lagen i varje grupp går sedan vidare till semifinal, för att sedan spela antingen final eller bronsmatch.

Fotbolls-OS
I de olympiska spelen är fotboll en gren som varit med sedan starten. Totalt deltar 16 nationer på herrsidan och vilka dessa blir utses på olika sätt av de kontinentala fotbollsorganisationerna. Precis som i övriga turneringar delas lagen in i grupper om fyra, där de två bästa lagen går vidare till slutspel. Trots att OS är en mycket stor turnering så väger en medalj i denna turnering inte lika tungt som ett VM-guld enligt många.