internationell fotboll
Välkommen till Fotbollslandslag.se - Sajten om internationell fotboll!

EM i fotboll – historia och format

EM i fotboll – UEFA European Championship – är Europas största internationella fotbollsmästerskap för herrlandslag i fotboll. Turneringen äger rum vart fjärde år, med kval två år innan slutspelsturnering. I år spelas EM i fotboll i Frankrike med avspark den 10 juni i Paris – finalen spelas också i huvudstaden på nationalarenan Stade de France (den 10 juli).

Historia
Den allra första EM-turneringen gick av stapeln 1960, men förberedelserna ägde rum betydligt längre tillbaka i tiden. De första konkreta planerna till turneringen gjordes 1956 och kvalificeringarna började två år senare. Som organisatör stod UEFA som grundats 1954. Under samtiden hade frågan om ett EM i fotboll drivits till sin spets inom UEFA, och det var förbundets allra första generalsekreterare, Henri Delauney, som var den största pådrivaren. Redan 1927 hade Delauney presenterat idén, men allt från en depression till ett andra världskrig skulle förhala förverkligandet.

Sorgligt nog, dog visionären Delauney 1955 strax före turneringen hade grundats. Emellertid fortsatte sonen Pierre Delauney att driva planerna framåt och lyckades till slut. Till minne av pappa Henris insatser, kom turneringens trofé att få namnet ”Henri Delauney Trophy”. Det är just den bucklan som vi ser i alla offentliga EM-sammanhang – i synnerhet när vinnarlaget lyfter trofén efter finalmatchen.

Sedan mästerskapet blev officiellt 1960 gick det under namnet UEFA European Nations Cup. Under 1968 ändrades namnet till UEFA European Championship, och 1996 fick turneringen kortnamnet UEFA Euro som än idag är den gängse benämningen internationellt.

Kval- och slutspelsformat
Under den första upplagan deltog 17 medlemsländer, men endast fyra av dessa kom att tävla i finalturneringen. Den allra första vinnare var den forna Sovjetunionen. Traditionellt starka fotbollsländer som England, Italien, Tyskland (Västtyskland) och Holland deltog inte. Exempel ville Spanien inte tävla mot Sovjetunionen och drog sig ur turneringen. I och med att landets ledare Franco hade ett starkt ställningstagande mot kommunistlandet Sovjetunionen ställde man helt enkelt inte upp eftersom man lottats mot just Sovjet. Under det nästföljande mästerskapet arrangerades EM i just Spanien. Och lustigt nog så gick värdnationen hela vägen och vann turneringen.

År 1968 hade turneringen fått ett starkt och välkänt renommé över hela kontinenten. Hela 31 lag fanns representerade i turneringen som ägde rum i Italien. Segrande lag blev återigen värdnationen – denna gång Italien, som slog Jugoslavien efter omspel. Formatet på turneringen var det samma som tidigare upplagor; kvalspel och därefter semifinalspel mellan de fyra främsta lagen.

Turneringen år 1976 skulle bli den sista med det korta slutspelsformatet. Vidare skulle straffar bli ett regeltillägg, medan värdlandet alltid skulle vara automatiskt direktkvalificerat. I nästkommande turneringar – från 1980 fram till 1996 – skulle formatet utgöra åtta slutspelslag som delades in i två grupper om fyra lag. Från den första turneringen 1980 gällde att de två gruppsegrarna möttes i en final medan grupptvåorna gjorde upp om tredjepriset. Under turneringen 1984 ändrades detta till att gruppettorna och grupptvåorna i de både grupperna möttes i semifinalspel. Förlorarna i semifinalen skulle dock inte göra upp om tredjeplatsen.

Kvartsfinalspel 1996 – 2012
EM-turneringen 1996 i England blev den första med 16 slutspelslag och ett cupspelsformat med kvartsfinaler. Fyra grupper gjorde upp om två platser vardera till åtta kvartsfinalplatser.

År 2000 hölls EM i fotboll för första gången i två länder – Belgien och Holland. Nästa följande två mästerskap hölls i Belgien och Holland (2008) samt Polen och Ukraina (2012). Till EM i Frankrike 2016 skulle formatet förändras.

Format 2016
Alltid snackas det om England när det gäller fotbollslandslag. Många anser att Englands fotbollslandslag är överskattad, men det går inte att förbise att det var i England som fotbollsrörelsen startades. Och eftersom engelsk ligafotboll visats i svensk teve i ett halvt sekel så har många svenskar fått stor passion för det engelska fotbollslandslaget. Men framgångarna är lätträknade. VM-guldet på hemmaplan 1966 är den enda stora titeln som det engelska landslaget vunnit. Då anfördes laget av Geoff Hurst, Bobby Charlton, Gordon Banks och Bobby Moore. Utöver det är en semifinalplats vid VM 1990 deras främsta merit.

Inte blev det svenska intresset för det engelska landslaget mindre då Sven-Göran Eriksson blev ny förbundskapten under 2000-talet, vilket av många ses som det mest prestigefyllda tränaruppdraget. Men varken Svennis eller hans efterträdare Steve McClaren lyckades göra England till ett vinnande landslag. Det ser däremot Fabio Capello ut att göra då han sett till att England stormat fram under det pågående VM-kvalet. Stora profiler i dagens engelska landslag är David Beckham, Frank Lampard, Steven Gerrard, Wayne Rooney och Rio Ferdinand.

Frankrike
Inför årets EM-slutspel genom 52 länder ett kvalspel med start 2014. Totalt kvalificerade sig 20 länder direkt, medan åtta lag gjorde upp om de fyra sista platserna via ett playoffspel i dubbelmöten. Slutspelslagen utökades till 24 som spelar ett gruppspel bestående av 6 grupper där de ettan, tvåan och de fyra bästa treorna når åttondelsfinalen i utslagsturneringen.