internationell fotboll
Välkommen till Fotbollslandslag.se - Sajten om internationell fotboll!

CONCACAF - Confederation Of North, Central American and Caribbean Association Football

CONCACAF har haft det tufft. Förutom hos Mexiko har intresset för fotboll varit svagt bland de andra länderna. Man har dessutom bjudit in sydamerikanska länder till den regionala Gold Cup som spelas varje år för att höja kvalitén. Men sedan VM arrangerades i USA 1994 har de och många andra länder vuxit enormt, och Mexiko är inte ens längre bästa landslaget i kontinenten på världsrankingen.

USA
USA har länge spelat andrafiolen bakom Mexiko bland landslagen i Central- och Nordamerika. Men frågan är nu om inte USA passerat på allvar. Vid VM-kvalet till Tyskland vann USA kvalgruppen före Mexiko och laget vann nyligen Gold Cup efter att ha besegrat Mexiko. Därmed är fotbollen/soccer på väg att bli het i USA igen.

USA slutade nämligen fyra under det första världsmästerskapet 1930. Men därefter har landslaget haft svårt att hävda sig i de stora turneringarna. Fotbollen har haft låg status i USA där andra sporter som basket, baseboll, ishockey och amerikansk fotboll dominerat. 1990 var första VM-slutspelet som USA deltog i på över 40 år och fyra år senare stod landet själv som arrangör för VM.

Sedan dess har USA varit med i varenda VM och vid Sydkorea/Japan 2002 tog de sig vidare till kvartsfinal efter att ha slagit ut Mexiko. Men sedan dess har inflytelserika trion Brian McBride, Claudio Reyna och Eddie Pope pensionerat sig och USA gjorde ett svagt VM i Tyskland. Men 2006 verkar ha varit en tillfällig down-period för därefter har USA gått bättre än någonsin. Anförda av Landon Donovan, Freddy Adu, Clint Dempsey, DaMarcus Beasley, Benny Feilhaber och Tim Howard är USA på väg mot sina kanske allra framgångsrikaste landslagsår.

Mexiko
Inte undra på att pressen på Sven-Göran Eriksson är hög. Mexiko har inte missat ett stort mästerskap sedan 1990 och med flera nya stjärnskott som slagit igenom i proffsligorna är förväntningarna höga på dagens Mexiko-lag. Att ”Svennis” hade lite problem med att lotsa Mexiko vidare till slutkvalet har satt honom i en jobbig sits. Ett misslyckande i VM-kvalet finns inte på kartan bland de mexikanska fansen.

Mexiko har en lång tradition av VM-slutspel, men väl där har laget haft svårt att vara lika framgångsrika som i kvalet. Två kvartsfinaler är det bästa Mexiko nått i VM. Men förhoppningarna om en semifinalplats vid VM 2010 är stora. Anledningen är Mexikos gyllene generation som vann VM-guld för U17-lag 2005 och som följde upp med att bli femma vid U20-VM 2007.

Andres Guardado, Nery Castillo, Giovani dos Santos, Guillermo Ochoa och Carlos Vela är de nya stjärnskotten som tillsammans med de mer rutinerade Pavel Pardo, Ricardo Osorio och Rafael Marquez ska se till att Sven-Göran Eriksson får coacha Mexiko vid VM 2010.

Costa Rica
I Sverige förknippar vi mest Costa Rica med Hernan Medford. Han som såg till att Sverige förlorade ytterligare en match med 2-1 vid VM i Italien 1990. Då var Costa Rica ett skrällgäng som överraskande tagit sig till VM. Numer ses Costa Rica som det bästa laget bakom USA och Mexiko i det Nord- och Centralamerikanska kvalet.

Medford blev så småningom förbundskapten, men efter en svag start på VM-kvalet fick han sparken. Costa Rica tränas numer av Rodrigo Kenton och han har fått bra ordning på laget eftersom Costa Rica spelade bländande fotboll i den andra kvalomgången. Detta trots att nationalikonen Paulo Wanchope lagt av. Nu är det istället andra spelare som klivit fram som Walter Centono, Victor Nunez och Armando Alonso samt rutinerade Gilberto Martínez och Cristian Bolanos.

Kanada
Trots att Kanada är en stor sportnation har de aldrig lyckats på fotboll. Damlandslaget går hyfsat bra, men herrlandslaget har bara lyckats kvalificera sig för en VM-turnering, 1986 i Mexiko. Som en blixt från klar himmel vann Kanada Gold Cup år 2000 och många trodde då att Kanada vaknat till liv och kunde bli en nation att räkna med. Men finalsegern med 2-0 över Colombia visade sig vara en tillfällighet.

I kvalet till Sydafrika 2010 lyckades Kanada spela 2-2 mot Mexiko, men det var även det en tillfällighet. Kanada blev jumbo i den andra kvalrundan med två ynka poäng. En närmare titt på Kanadas spelartrupp förklarar varför landslaget inte går bättre. Lagets vassaste spelare är Ali Gerba, anfallaren som tidigare spelade i GIF Sundsvall och som nu spelar för engelska Milton Keynes. Han gjorde sex mål på sju kvalmatcher. Andra nyckelspelare är Atiba Hutchinson (tidigare Helsingborg), Julian de Guzman och Tomasz Radzinski.

Övriga lag som är med i Confederation Of North, Central American and Caribbean Association Football:
Amerikanska Jungfruöarna, Anguilla, Antigua, Barbuda, Aruba, Bahamas, Barbados, Belize, Bermuda, Brittiska Jungfruöarna, Caymanöarna, Dominica, Dominikanska republiken, El Salvador, Franska Guyana, Grenada, Guadeloupe, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Jamaica, Kuba, Martinique, Montserrat, Nicaragua, Panama, Puerto Rico, Saint Kitts och Nevis, Saint Lucia, Saint Martin, Saint Vincent och Grenadinerna, Sint Maarten, Surinam, Trinidad-Tobago och Turks-och Caicosöarna