internationell fotboll
Välkommen till Fotbollslandslag.se - Sajten om internationell fotboll!

CONMEBOL - Confederación Sudamericana de Fútbol

Conmebol är världens äldsta världsdelsförbund för fotboll och bildades redan 1916. De har även varit högst delaktiga i beslutsprocesser genom åren och de sydamerikanska landslagen har arrangerat VM nästan lika ofta som de europeiska. Guayana, Surinam och Franska Guyana som också tillhör Sydamerika rent geografiskt, har valt att tillhöra Nordamerikas fotbollsförbund.

Brasilien
Inget annat lag i världen har skördat lika många framgångar som Brasilien. De har vunnit flest titlar, vunnit flest matcher och gjort flest mål av samtliga landslag. Brasilien har dessutom kvalificerat sig för samtliga världsmästerskap även om det skulle dröja till 1958 innan första VM-guldet togs med bland andra Pelé i spetsen.

Efter ett ganska tungt 70- och 80-tal blev Brasilien återigen dominanter inom fotbollen under 1990-talet. Brasilien hade spelat VM-final tre turneringar i rad innan den sviten bröts i Tyskland 2006. Spelare som Romario, Bebeto och Ronaldo var tongivande i dessa framgångsrika lag.

Men VM 2006 var alltså slutet för den framgångsrika eran för Brasilien. Visserligen är laget fortfarande oerhört starkt, men i det pågående VM-kvalet har spelet inte övertygat och förbundskaptenen Dunga har fått utstå mycket kritik efter endast fyra segrar på elva kvalmatcher. Stjärnorna i dagens brasilianska lag är Ronaldinho, Kaká, Robinho, Gilberto Silva och Lucio.

Argentina
Argentina ses som ett av världens absolut bästa fotbollslandslag. Men det var under Maradonas tid som Argentina nådde framgångarna, just därför kanske det var klokt att förbundet anställde Maradona som ny förbundskapten, eftersom VM och den magiske spelaren verkar gå bra hand i hand. 1986 i Mexiko hade Maradona sin stora uppvisning vilket ledde till Argentinas andra VM-guld (fösta 1978).

Men sedan 1990 har inte Argentina ens lyckats ta sig till semifinal i VM, vilket är en klar missräkning. Vid VM 2002 hamnade laget i ”dödens grupp” tillsammans med bland andra Sverige och blev utslaget redan i gruppspelet. I Tyskland 2006 åkte laget ut i kvartsfinalen. José Pekerman lämnade tränaruppdraget och ersattes av Alfio Basile. Men denne lämnade sin post efter att Argentina förlorade mot Chile, vilket var första förlusten mot dem på 35 år.

Det var då Maradona klev in som ny förbundskapten och han har fått en bra start. Nu ska han se till att spelare som Lionel Messi, Sergio Agüero, Martin Demichelis, Juan Riquelme, Javier Mascherano och Gabriel Heinze gör Argentina till ett vinnande fotbollslandslag igen.

Paraguay
Paraguays fotbollslandslag skördade inga större framgångar under 1900-talet. I skuggan av Brasilien och Argentina och även Uruguay, som var en av världens största fotbollsnationer under de tidigare åren, lyckades Paraguay kvalificera sig för några få VM-turneringar och dessutom vinna de sydamerikanska mästerskapen 1953 och 1979. Men det var VM i Frankrike 1998 som gjorde att alla fick upp ögonen för Paraguay.

Framförallt var det en spelare som alla minns. Målvakten José Chilavert. Han var mest känd som målvakten som gjorde eleganta frisparksmål. Men under VM-turneringen visade han även vilken stormålvakt han är och vilken ledare han var för sina medspelare. Paraguay tog sig vidare från gruppen och höll så när på att slå ut hemmanationen i åttondelsfinalen, men Laurent Blancs Golden Goal-mål avgjorde matchen. Även vid VM 2002 nådde Paraguay åttondelsfinalen.

Framförallt var det en stark defensiv med spelare som Celso Ayala, Carlos Camarra och Roberto Acuna som gjorde laget så starkt vid millennieskiftet. Efter en generationsväxling ser nu Paraguay ut att ha ett ännu starkare lag på gång. Laget toppar den sydamerikanska kvalgruppen och spelare som Edgar Barreto, Cristian Riveros, Nelson Valdez och Roque Santa Cruz är dagens stjärnor.

Venezuela
Venezuela är det enda landslaget i Sydamerika som inte tagit sig till fotbolls-VM. De har under åren varit särklassig jumbo och bara tagit enstaka poäng under ett helt kvalspel. Men under 2000-talet har det hänt något. Venezuela har plötsligt blivit ett fotbollslandslag att räkna med. Richard Paez tog över landslaget inför VM 2002 och Venezuela avslutade det kvalet med 13 poäng på sju matcher, bland annat segrar mot Paraguay och Uruguay, vilket gjorde att de även undvek jumboplatsen i tabellen.

Vid kvalet till VM 2006 gjorde Venezuela nya framsteg och 2007 nådde de för första gången kvartsfinal i Copa Amerika. Venezuela har även inlett kvalet till VM 2010 på ett bra sätt och kan vara med och slåss om en plats, vilket hade setts som helt osannolikt för bara sju år sedan. Förutom tränaren Paez är spelarna Juan Arango och Giancarlo Maldonado två stjärnor som lyft laget. Ökad politisk stabilitet i landet sägs också vara en anledning till att Venezuela gått framåt på fotbollsplanen.

Övriga lag som är med i Confederación Sudamericana de Fútbol:
Bolivia, Chile, Colombia, Ecuador, Peru och Uruguay